Vallonbruk eller Tyskbruk? |
Men hur är det med tyskbruk?
Trots att många tyskar invandrat genom århundrandena så är ordet gåtfullt okänt i folkmun. Ändå var det inte bara valloner som rekryterades till Sverige under Stormaktstiden och tiden strax före för att utveckla smide och järnhantering på det växande antalet järnbruken.
Tyska smidesarbetare lockades också till Sverige. Det fanns bruk där smederna till stor del var tyska, och en vanlig smidesmetod på 1600-talet och framåt kallades tysksmide. Det borde finnas grund för att kalla en del av de många historiska bruken i Sverige för tyskbruk.
Hittills har få använt ordet. En snabb googling visar blott tre resultat för tyskbruk (fem med dubbletter).
Dels finns en kortare, och tidig, forskningsrapport av forskaren i ekonomisk historia Göran Rydén. Där får man bland annat veta att
att flertalet tyskbruk efter 1845 övergick tilllancashiresmide. Det är därför viktigt att tänka sig tysksmidets arbetsorganisationsom en utgångspunkt vid studiet av lancashiresmidets. Huvuddelenav den svenska stångjärnsproduktionen var före 1845 tysksmittstångjärn.
Ordet tyskbruk finns också i ett sammandrag av Jernkontoret ur Sveriges Nationalatlas, 2011 av Per Ax:son Hambrunger 2012
Även stångjärnssmidet kan delas in i två huvudkategorier: vallonsmide och tysksmide. Metoderna hade stora likheter, men slutprodukten i form av stångjärn fick olika användningsområden. Tysksmidet var det vanligaste och svarade under 1700-talet för ca 80% av det producerade stångjärnet för export. Det tysksmidda järnet var ett mjukt och formbart järn, det vallonsmidda hårdare. Vallonbruken var långt färre än tyskbruken, men de var överlag tydligt större. I mitten av 1700-talet drevs smide vid knappt 20 vallonbruk, så gott som alla i Norduppland, och 340 tyskbruk i övriga Bergslagen samt andra delar av Sverige och Finland.Den tredje träffen handlar om en norrman eller dansk som använder begreppet tyskbruk i språklig mening, det vill säga att man brukar tyska.
Det verkar vara så att det inte bara är så att ordet tyskbruk är väldigt sällsynt. Det är också så att det inte används i den betydelse som ofta folk lägger i ordet vallonbruk, som då inte bara syftar till en viss teknik, utan också till ett sorts samhälle och en speciell etnisk kultur.
Vad detta kan bero på får bli föremål för vidare research.
Uppdatering: Florén använder i en essä i boken "Svenskt järnet under 2500 år" begreppet tysksmidesbruk, dock rel. okänt begrepp enligt Google
Länkar:
Göran Rydéns forskningssammanställning, 1984:
* GAMMELSTILLA STÅNGJÄRNSSMEDJA - DiVA
Hambrungers sammanställning 2012: