söndag 28 oktober 2012

De vanligaste svenska vallonnamnen, del 2


Vad hette vallonerna när de kom hit? Och finns spår av deras namn i Sverige i dag? Ja, det finns massor av svenskar med vallonnamn. Här är några av de vanligaste svenska vallonnamnen:

Några kända vallonsläkter och antalet namnbärare i dag

Collin
1401
Tillman
773
Allard
654
Hübinette
521
Pousette
482
Gille
480
Drougge
284
Anjou
277
Mineur
270
Douhan
264
De Geer
162
Pira
142
Dubois
125
Dandanell
79
marteleur
33
Chenon
25
de Besche
19
Carlier
7
Bonnivier
4
Baudeau
3

Faktum är att Gouffin egentligen tillhör den absoluta toppen, och egentligen är det vanligaste av de typiska vallonnamnen. Denna lista baserar sig dock bara på den ursprungliga stavningen enligt historikern Douhans lista. Värt att tänka på är också att några av de vanligaste namnen med största sannolikhet har kommit in också på andra sätt än via valloninvandringen, det gäller till exempel Collin, Allard och Tillman. En topplista på de mer typiska vallonnamnen finns här.

Länk: Topp 5 typiska vallonnamn

Förklaring till listan: Två efternamn i hop, till exempel Collin-Ek, får endast i undantagsfall förekomma i folkbokföringen. Därför räknas det första efternamnet i stället som mellannamn och sådana ingår inte i SCB:s namnsökningsregister. Det finns alltså fler namnbärare på respektive namn. I sökningen ingår personer som var folkbokförda 31 december 2011 utan dem med skyddad identitet. Från historikern Bernt Douhans namnlista på några kända vallonsläkter har jag tagit bort dem som får 0 träffar. Det handlar om Bovie, Giulliam, Gouffeng, Lemoin. Här finns dock träffar på snarlik stavning, en stor träff får man om man till exempel stavar Gilljam – 213 namnbärare. 
Källa namnen, Bernt Douhan i antologin "Sicken turk", antalet namn SCB.

4 kommentarer:

  1. Jag har ett problem med en post i mitt släktträd, en Lars Larsson (Tunström) från Tunaberg i Södermanland, född 1718, som gifte sig med en Brita Piersdotter Debou, född 1716.
    Namnet Debou anses vara samma som Dubois, lätt försvenskat. Kan detta stämma?

    SvaraRadera
  2. Hej, det har jag svårt att svara på. Men kontakta någon på SVÄ, www.vallon.se, som kan lotsa dig vidare.

    SvaraRadera
  3. De har även ett forum som diskuterar namnet, och just denna stavning är inte en av vallonfamiljernas stavningar, så antingen är det en felstavning, en icke uppmärksammad stavning, eller så är det en fransk eller vallonsk familj som invandrat utanför valloninvandringen cirka 1600 - 1650. http://www.vallon.se/discus/messages/11/48.html?1323189065

    SvaraRadera
  4. Hej
    Min farmors far hette Johannes Gotthard Zander
    Han finns inte i födelseböckerna
    Det enda som framkommer är att han ska vara född i Vanstad utanför Kristianstad 1871.
    Men han finns inte där.
    Han står som smed och lärling i en annan familj.
    Har hört av min pappa att vi kommer från vallonerna.
    Hur kan jag hitta honom

    SvaraRadera