onsdag 15 augusti 2012

På besök i Fiskars, det finlandssvenska vallonbruket

Även Finland hade vallonbruk.
   Det var tydligen den rika förekomsten av skog som gjorde att staten och dåtidens investerare expanderade järnbruken till det svenska rikets finska delar. Den svenska skogen räckte inte, förmodade museiguiderna som jag pratade med. För att locka kapitalet till västra Finland erbjöd den svenska staten skattefrihet.  Det fanns visserligen järnmalm i Finland, men den var inte av lika god kvalitet som den svenska.
   Ett av dessa finska vallonbruk var Fiskars, som ligger 8,5 mil sydväst om Helsingfors nära Östersjön, ett område som länge haft gott om svensktalande finländare. Bruket byggdes 1649. 
   Från detta och andra bruk i området skeppades under 1600-, 1700- och 1800-talet mängder av järnmalm från Sverige till de skogsrika finska trakterna. Väl där behandlades de enligt dåtidens senaste teknik för att få fram stångjärn. Därefter skeppades stångjärnet tillbaka till Sverige, där produkten såldes på Järntorget i Gamla Stan. (Om all järnmalm gick tillbaka till Sverige eller om en del direktexporterades vet jag ännu inte).
   En del av järnet stannade dock i Finland. Av stångjärnet tillverkade finländarna och vallonerna också spik, tråd, knivar, hackor och järnbeslagna hjul.
Enligt den vänliga museiguiden som jag träffade på museet i utkanten av byn borde det ha varit så att vallonerna på Fiskars bruk kom från Sverige och att de alltså inte värvades direkt från Vallonien till Finland.
   På museet rekommenderar man mig att läsa Georg Haggrens avhandling (återkommer om den). Det finns även en bok, ”Om Fiskars historia”, som är skriven av Gabriel Nicander som ska vara bra.
   Läs mer on Fiskars Bruks historia här: http://www.fiskarsvillage.fi/sv/kultur/historia

Källor: Fiskars Museum, Fiskars Bruks hemsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar