söndag 5 augusti 2012

Louis de Geer - Vallon nr 1



Louis De Geer
Louis De Geer – Vallon nr 1.  
Louis De Geer var när han dog 1652 den mest förmögna personen i Sverige. Även om han aldrig lärde sig svenska gick han till historien som en av de mest dynamiska affärsmännen i det svenska näringslivet på 1600-talet. Han var en ledande företrädare för den tidens internationella kapital och fick därmed en nära relation till den svenska regeringen.
   Han hade sin bas i Nederländerna, men hans verksamhet fanns i till exempel Norrköping, Lissabon, Finspång, Stockholm, London, på bruken i Uppland och i Sevilla.
   Men var han då Vallon? Han kom ju från Holland? Ja, han kom från Nederländerna, eller generalstaterna som de kallades då, men var född i stadsstaten/furstendömet Liège i nuvarande Belgien i en vallonsk familj
Emigrerade först till Nederländerna
Familjen flyttade då han var ungefär 10 år gammal till Dordrecht i Holland, troligen för att det fanns godare möjligheter till affärer där. På den här tiden flyttade mängder av människor till Holland, inte minst Amsterdam. Staden var ett sorts nav i den tidiga koloniala ekonomin dit människor från England, Tyskland, Spanien, Portugal och även Skandinavien sökte sig för att bättra på sin ekonomi.
   Vissa av Amsterdams finansiella och kommersiella entreprenörer begav sig till sina kunders länder för att bättre kunna styra över sina affärer där. Genom ingifta släktingar som var verksamma på den svenska marknaden drogs De Geers företag mot Sverige och in i vapenhandeln, en syssla som var en av samtidens mest lukrativa branscher, som Gunnar Wetterberg skriver i sin bok ”Levande 1600-tal”.
Värvade valloner
Han började värva valloner till Sverige åt de andra entreprenörerna, men tanken väcktes tidigt hos honom att han själv skulle starta verksamhet i norden. Efter ett tag var han den mest framgångsrike av de nederländska bruksägarna i Sverige.
   Även om han var holländare och svensk så var han också vallon, en identitet som kom till starkast uttryck i vurmen för kalvinismen – vallonernas religion.
Källor: Amsterdams stadsmuseum, Wetterberg – levande 1600-tal. Vallonerna – järnets människor. (antologi) 

Wikipedia har en ganska fullödig beskrivning av hans liv här.

2 kommentarer:

  1. Anonym24/9/12

    hans verksamhet fanns i till exempel Norrköping, Lissabon, Stockholm, London, på bruken i Uppland...

    Ja, men märkligt nog har ni missat Finspång som är den staden han är mest känd för!

    SvaraRadera
  2. tack för påpekandet Anonym, har lagt till det nu.
    Mvh
    Rickard

    SvaraRadera