måndag 17 september 2012

Antalet vallonättlingar i Sverige ökar och ökar


Hur många är vallonättlingarna i Sverige? Hur många härstammar från hammarsmederna, kolarna, körarna, och vapentillverkarna som rekryterades från Europas mitt för knappt 400 år sedan?  

Svaret är: ingen vet. Svaret är också, intressant nog, att de blir fler och fler för varje uppskattning som går att finna under 1900-talet. De var ”cirka 30 000” i Svensk uppslagsbok 1936.  I Karl Kilboms bok om Vallonerna från 1958 ställer författaren frågan: ”Är uppgifterna om 40 000 – 60 000 riktiga?”

När författaren och vallonsläktsforskaren Kjell Lindblom gör en uppskattning i en artikel 2006 kommer han fram till ungefär 100 000, definierat på detta sätt:
”Man är vallonättling i snäv bemärkelse om man efter genomförd släktforskning på sin antavla har minst en av de till Sverige inkomna fransktalande vallonerna. I dag uppskattas omkring 100 000 svenskar vara ättlingar till de fransktalande vallonerna. Om också de tyska och holländska släkterna inkluderas växer antalet ättlingar till uppskattningsvis 200 000”.
Nu 1 miljon
Det här ger i och för sig utrymme för många fler än 100 000, eftersom det ser ut som om alla de som inte släktforskat och fått vallonträff räknas bort. Men någon annan siffra nämns inte.
Mycket talar för att dessa tidigare uppskattningar har varit alldeles för låga. I alla fall enligt
journalisten och släktforskaren Ulf Berggren. Han skrev i en kortare artikel i tidningen Populär Historia för några år sedan
”Sannolikt är nämligen antalet vallonättlingar i Sverige i storleksordningen 1 miljon. Tidigare har man uppskattat dem till betydligt färre, men dessa siffror har varit orealistiskt små. Då har man i första hand utgått från mängden invandrare och att de i vissa delar av landet länge gifte sig inom gruppen. Men majoriteten av valloner var mer eller mindre ensamma i sin trakt när de kom hit och eftersom de anlände tidigt på 1600-talet och snabbt började gifta sig med svenskar har de hunnit få ganska många ättlingar i dag”.
Och fler kan det bli...?
Och varför sluta med 1 miljon. Med en fet brasklapp om att jag varken är släktforskare eller matematiker kan jag tänka mig att de är betydligt fler än en miljon. Här räknar jag lite på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar