söndag 16 september 2012

Tes: Majoriteten av alla svenskar är vallonättlingar


Är inte släktforskare eller matematiker, men det verkar vara fullt möjligt att en stor majoritet av alla svenskar är vallonättlingar.
Jag resonerar så här: En vallon gifter sig med en svensk 1630.  Idag har släkten fördubblats sig 13 gånger, och denne person har i dag 8192 släktingar.
Och här kommer det hisnande med tanke på att de invandrade vallonerna var omkring 1000 personer + familjer.
1000 * 8192 =8 192 000
Skulle det kunna vara så att i stort sett alla med svenska förfäder är vallonättlingar, i den meningen att de haft åtminstone en vallonsk förfader?

Oavsett hur många det handlar om, kan det vara intressant att räkna och diskutera vidare. Bland annat för att det finns en relativt färsk feluppfattning om att det är en myt att många skulle ha valloner i släkten.

En annan vinkel på det matematiska resonemanget ovan skulle också betyda väldigt många, svenskar är tyskättlingar.
Eller vad säger du?

Läs här om myten om myten.

.............................................................
Uppdatering: det är klart att man måste ta hänsyn till att en stor del, men kanske inte en majoritet, av valloninvandrarna stannade på vissa avskilda bruk och alltså i hög grad gifte sig med varandra för att behålla seder och bruk. Detta gör att den enkla matematiken inte fungerar klockrent, som en kommentator skrev.

2 kommentarer:

 1. Anonym16/9/12

  Det finns ju en ganska markant brist i din logik där. Jag kan ge dig konkreta exempel på det. De allra flesta vallonerna bodde i bruksorter där en överväldigande majoritet av de bosatta var valloner. Från min egen erfarenhet med den dokumentation jag har tillgång till så bodde min mors släkt på ett bruk sedan 1690 och den första att bosätta sig någon annanstans var min mormor på 40-talet. Jag tror att flera andra skulle bekräfta den bilden. Vilket gör det omöjligt att uppnå den beblandning som du skulle påstå.

  Sedan finns det en allmän uppfattning att det också skulle vara så, dock något som grundar sig i nationalromantiken och inte har någon relevans för hur det ser ut tyvärr. De aktulle siffrorna som finns att tillgå i den dokumentation som finns tyder på att det finns ungefär 100,000 människor som är vallonättlningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag vet inte om det är brist på logik du egentligen invänder mot, utan snarare min utgångspunkt: att vallonerna skulle föröka sig enligt samma mönster som andra. Vist levde många valloner kvar i flera eller många generationer vid bruken.
   Vad jag förstår på tex författaren och journalisten Ulf Berggren i Populär Historia så har man överskattat vallonernas isolering. Många kom att blanda sig ganska snart med svenskar,( en del omgående) medan andra såklart bodde kvar i bruken. Jag vet inte hur han räknat men han kommer fram till 1 miljon.
   Vad säger du då om följande räkneexempel:anta att en mindre del av vallonernas barnbarn, säg 500, flyttade ut från bruken 1680, och att de sedan fördubblade sig vid varje generation.
   Det blir en ansenlig mängd vallonättlingar på 10 generationer.( 500 * 1024 = 512 000)

   Radera